Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 11.05.2020 kl. 08:57

  Hagespalten: Litt hagetips i mai

  De fleste av oss har gjerne hatt litt bedre tid den siste tiden til å fikse opp både ute og inne. 

   

  Når vi nå skal holde oss hjemme og på god avstand fra alle andre er det kjekt å kunne bruke tiden i hagen.  Hagearbeid gir ro i sjelen, og mestringen det gir når vi får det fint rundt gir oss en følelse av lykke. Det trenger vi nå, det er fint å se at selv om verden er snudd opp ned så spirer tulipanene, gresset gror og fuglene kvitrer.

  Maimåned er tid for å plante sommerblomster i krukkene igjen, og for å få frodige og blomsterrike krukker er det lurt å spandere litt ny, god jord i krukkene og blande inn litt langtidsvirkende gjødsel så blomstene får jevnlig gjødsel gjennom sommeren. Utvalget av sommerblomster er stort, men  vi har noen gode gamle klassikere som alltid blomstrer rikt, og er enkle å få til. Det er bla hvite margeritter, spanske margeritter og lobelia. Det kan og være lurt å velge blomster ut ifra lysforhold, noen blomster elsker sol, andre liker bedre vandrende skygge eller lite sol. Spør oss på hagesentrene om råd, det er derfor vi er her. For deg som ikke er så glad i fargerike blomster og ønsker noe som kommer igjen år etter år så er det et stort utvalg av prydgress nå. De fås i forskjellige størrelser, noen har flotte strå om sensommeren og høsten, andre er vintergrønne eller har flotte striper i bladene. Du kan altså få til en spennende samplanting bare med forskjellige typer gress.

  Det er og tid for å jobbe litt med kjøkkenhagen nå, om du ikke allerede er i gang. Reddik, rødbeter og gulrot kan nå så direkte ut på vokseplassen, potetene kan settes og krydderplantene kan plantes ut og gjerne få litt kalktilskudd. Bruk gjerne eggeskall og dryss i bedet om du ikke har granulert kalk tilgjengelig. De krydderurtene jeg alltid må ha er koriander, oregano, persille, dill og estragon. Mynte har jeg og, men den står i en egen krukke da den sprer seg mye og fort kan kvele de andre urtene. Når vi er inne på krydderplanter vil jeg slå et lite slag for salvien – en urt som kanskje blir litt lite brukt. Den har vært kjent for sine helbredende egenskaper og ble brukt for å styrke hukommelsen. Lag deg en kopp salvie-te ved å la et par stilker koke i en liter vann i ca 10 min.

  Nå står tulipaner og påskeliljer i fullt flor i mange hager. Tenk at den lille jobben vi la ned en ettermiddag i oktober gir så mye glede nå. Ønsker du at løkblomstene skal bli like fine til neste år er det viktig at du lar lauvet få visne ned så de kan samle ny energi i løken til neste års blomstring. Den visne blomsten kan du ta bort, så ikke løken bruker krefter på å lage frø. Strø gjerne på litt benmel nå, det er en organisk gjødsel som er spesielt god til løkvekster, peoner og klematis.

  Da vil jeg ønske alle en fin forsommer i hagen, og håper vi får mange solfylte dager.