Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Helse

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 11.05.2020 kl. 09:03

  Gode råd

  Frisklivsentralen og Psykologtjenesten for voksne tilbyr individuell tilrådning pr telefon/videosamtale for innbyggere i påvente av å få starte opp med gruppeaktivitet igjen. Vi tilbyr også individuell oppfølging ved alkoholveiledning, forklarer virksomhetsleder Ingvild Moen Hovlund.

   

  Et tverrfaglig team på fire forteller hvordan de kan være til hjelp og bidrar med sine beste råd. I samtalen på Helsehuset har vi god plass rundt bordet. Smittevernlovens regler om avstand oppfylles.

  - Frem til nå har corona-situasjonen rykket oss ut av hverdagens rytme og vaner. I begynnelsen var vi i sjokk, ble både numne og urolige. Vi strevde naturligvis med å tilpasse oss en fremmed situasjon innleder psykolog Emmeline K. Werner. Nå, i neste fase kommer kanskje skuffelsene - skuffelsene av alle de tingene som ikke blir noe av. Lengsel etter berøring. Kontakt med våre nærmeste. Hverdagene. Bekymringene og uroen kommer nok fortsatt på besøk - Mister jeg jobben? Hvordan ser høsten ut? Vil verden gå framover? Det er naturlig å at vi blir mer opptatt av eksistensielle spørsmål. Skuffelser og lengslene vil følge oss også framover i tid. Vi kan likevel løfte blikket!

  Hvordan kan dere på Helsehuset være til hjelp?

  -Mange strever mer enn vanlig med angst og reaksjoner på endringer i livssituasjonen. Ikke glem at vi er her! Det er mulig å få tilrådning for hvordan mestre godt på egenhånd. I tillegg kan det være aktuelt å delta på mestringskurs hos oss når vi får lov til å åpne dørene for dette igjen. 

  -Vi vet at mange vegrer seg for å ta kontakt og bruke helsetjenester nå, sier Emmeline. -Det bekymrer oss hvis mange tenker at akkurat det de strever med ikke er viktig nok til å kontakte oss slik situasjonen er nå. Husk at vi finnes!

  -Vanligvis tilbyr vi hjelp og støtte i form av gruppetilbud. Det kan vi ikke nå. Nå gir vil tilrådning individuelt, hovedsakelig pr telefon og videosamtaler. Vi er en stab helsepersonell med variert bakgrunn som har mye å tilby. Vi har gode råd å komme med for deg som strever med angst, depresjon, tilpasninger til endringer i livssituasjon eller strever med for høyt alkoholbruk, søvnmangel eller stress. Vi er tilgjengelige og har mange gode råd å komme med. Ring oss!

  -Vi ringer alle som fyller 80 år og som ikke har tjenester fra kommunen fra før, forklarer fysioterapeut Hanne Skjæveland. -Vi hjelper eldre til å føle seg trygge på å bo i eget hjem så lenge de ønsker det.

  Hva er de beste rådene akkurat nå?

  -Først og fremst å fortsette med å lage nye rutiner og struktur i hverdagen. Og som en god nummer to; Vær fysisk aktiv! Gå alle nærturene du ikke har gått før. Vær kreativ i måter å møte andre på, foreslår Ingvild.

  -Start gjerne dagen med kontakt med andre om du bor alene. Vi har behov for å være sosiale, sier Emmeline. -Vi må bare være det på nye måter. Vi er ikke i isolat - det er ikke meningen at vi bare skal sitte inne i huset.

  -Lær deg noe helt nytt, foreslår fysioterapeut Jørgen Møllerop. Gjør og finn på ting som gir mening.

  -Se og samle på gyldne øyeblikk, sier Emmeline. -Kanskje vi ikke hadde tid til å se dem før? Solen varmer i dag! Vi kan øve oss på å være takknemlige. Kaffen er god!

  La oss se dem som er ensomme. Mange er ensomme også i egen flokk. La oss være den gode nabo. Som gjør det lille ekstra med et smil, boller på trappen, tilbyr oss å handle.

  -Flere vil få det vanskeligere i forholdet til sin partner, sier Ingvild. -Mitt råd er å ikke ta de store avgjørelsene nå. Det er helt naturlig at relasjoner settes på prøve under unntakstilstand. Vi kan heller være litt mer rause, litt mer tolerante og litt mer tålmodige.

  Omstillingstider

  Hvordan har koronakrisen endret arbeidssituasjonen og hjemmelivet?

  Mange har hatt hjemmekontor i flere uker. Det er krevende hvis man i tillegg har mindreårige barn hjemme, barn som har hjemmeskole og en partner som også har hjemmekontor.

  -Jeg er mer takknemlig for det jeg har, sier Ingvild. -Jeg har bedre tid med mine sønner. Vi tar oss tid til brettspill og til å innarbeide gode rydderutiner.

  -Endelig ble det tid til å lære min datter å sykle. Det tok bare en halv time. Men vi hadde utsatt det lenge og skyldt på tidsklemma, forklarer Emmeline.

  Et siste råd?

  -Begynn dagen med å lage en plan for hva som skal skje – og ha kontakt med minst tre andre i løpet av dagen, oppfordrer Emmeline.